Rotfylling

Ved hjelp av den nyeste teknologien tilbyr vi deg en smertefri behandling i vårt toppmoderne tannlegesenter i Loddefjord – Bergen vest. En rotfylling er en vanlig tannbehandling som utføres når nerven i tannen er skadet eller betent. Betennelse av nerven i en tann kan oppstå på grunn av karies eller annen tannskade. Når en tann rotfylles fjernes den betent eller skadede nerven fra tannen.

 • Hensikt

  Behandling av tannens nerver og rotkanaler

 • Resultat

  Bevart og rotbehandlet tann uten ubehag

 • Holdbarhet

  Avhenger av ditt utgangspunkt – påfølgende kronebehandling anbefales for å beskytte og styrke tannen

 • Antall besøk

  1 – 4 besøk på klinikken

Hva er en rotfylling fra tannlege Atle Breistein?

Behandling med rotfylling kan være relativt komplisert og avhenger av hvor mye kontroll vi får over bakteriene. Resultatet av rotfyllingen avhenger av hvordan tannens røtter og kanaler er. Dette er forskjellig fra person til person.

Den hyppigste årsaken til rotfylling er manglende behandling av hull i tennene (karies). Dersom en brukket tann eller kariesanfall ikke behandles, oppstår det over tid en infeksjon i tannens rotkanaler.

Dersom betennelsen ikke forsvinner etter første behandling, kan en rotspissoperasjon være nødvendig.

Det er ikke alltid mulig å gjøre en vanlig rotfylling gjennom tannkronen dersom rotkanalen er blokkert med en rotnål fra tidligere behandling. Her kan det være nødvendig å behandle betennelsen gjennom en operasjon. Ved en normal behandling av roten må tannlegen fjerne mye av tannsubstansen for å komme ned til rotkanalen.

Imidlertid erstattes tannsubstansen etterpå for å fylle tannen igjen.

Dessverre er det ingen garanti for at behandlingen alltid vil være vellykket.
Det avhenger av tilstanden til tannen og behandlingsmetoden. Utførte rotfyllingsbehandlinger er vellykkede i 80 – 85 % av tilfellene.

Bakteriene som har forårsaket kariesangrepet selv trenger inn i tann nerven og skaper en form for betennelse – som må behandles med en rotfylling.

En annen årsak til rotbehandling kan være at tannen har vært utsatt for såkalte traumer – typisk etter et slag eller fall – som har resultert i tap av blodtilførsel eller en eksponering av nerven. Symptomene er ofte sterke smerter fra tannen og kan i noen tilfeller ses ved en liten rosa flekk i midten av tannen. En tann må også rotbehandles for kronisk

rotbetennelse, selv om det ikke er smerter fra tannen.

Lurer du på om du trenger rotfylling – Ta kontakt med oss i AB Tannlegesenter – Tannlege Atle Breistein og Tannlege Rasmus Thaning

En kronisk rotinfeksjon kan avdekkes ved røntgenundersøkelse. Det er svært viktig å få behandlet kronisk rotbetennelse, da det er av vesentlig betydning for din generelle helsetilstand.

I de aller fleste tilfeller er rotfylling eneste løsning dersom tannen skal bevares.

Dersom tannen ikke er rotbehandlet, vil det etter hvert utvikles en betennelsestilstand i beinet, og det er fare for dannelse av en tannabscess.

Det kan være nødvendig å behandle roten på nytt hvis den første behandlingen ikke var vellykket og betennelsen fortsatt er til stede. Hvis behandlingen går som planlagt, vil det ikke være nødvendig å gjøre midlertidige lukkinger og tannen lukkes med det valgte materialet.

Men i de fleste tilfeller foretas en midlertidig lukking som varer i ett år, hvoretter det tas røntgen for å se om behandlingen har vært vellykket og om hullet kan lukkes permanent

Vi er klare til å hjelpe deg
Bestill time

Hos AB Tannlegesenter står vi klare til å svare på din henvendelse.

Hva bør jeg være spesielt oppmerksom på etter fjerning av visdomstann?

I dagene etter en behandling kan du oppleve lette, forbigående smerter i området der inngrepet er gjort. Hvis smertene er vedvarende eller økende, kontakt tannlegen din.

Etter rotbehandling er tannen svekket. Dette kan imidlertid avhjelpes ved å få den rotbehandlede tannen påsatt en krone. På denne måten er tannen beskyttet.

Ønsker du at vi kontakter deg?

Fyll ut skjemaet – så ringer vi deg innen 24 timer på hverdager.
Vi bruker å ringe mellom 8 – 15

Ofte stilte spørsmål

Kanskje du har hørt mange skrekkhistorier om hvor vondt det er å få tatt en rotfylling. Svaret er at det ikke trenger å gjøre vondt. En god lokalbedøvelse vil i de fleste tilfeller være nok til å sikre deg en stort sett smertefri behandling.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å behandle med antibiotika før.

Dette gjelder dersom betennelsen er stor og bedøvelsen derfor ikke kan komme inn og virke som den skal. Hvis du ikke synes lokalbedøvelse høres ut som trøst for deg, ta kontakt med oss i Atle Breistein Tannlegesenter. Tannlege Atle Breistein og Tannlege Rasmus Thaning har god erfaring å hjelpe med rotfylling

Prisen på en rotbehandling avhenger av hvilken tann som behandles. De enkelte tennene har ikke like mange røtter. En fortann har typisk én rot, mens en jeksel har minst 3 og veldig ofte 4 røtter. Når du betaler for en rotbehandling, betaler du for antall røtter som behandles. Dette betyr at en molar (flerotet tann) koster mer å få rotbehandlet enn en fortann (enkelrotet tann).

Ønsker du en eksakt pris på rotbehandling av tannen din, er røntgenbilde nødvendig.

I tillegg til å avsløre antall røtter, vil et røntgenbilde også gjøre det mulig å vurdere tannens faktiske tilstand.

En rotfylling kan noen ganger gjøres samme dag. Andre ganger er det nødvendig at du kommer av flere runder.

Det er tannlegen som bestemmer hvor mange ganger det er nødvendig. Du bør regne med å ligge i stolen mellom 30 og 60 minutter per besøk.

Rotfylling er en effektiv måte å bevare en tann som ellers ville blitt fjernet, og kan bidra til å lindre smerte og unngå mer alvorlige tannproblemer i fremtiden. En rotfylling kan være nødvendig i tilfeller der tannen har vært utsatt for et dypt kariesangrep som har nådd nerven i tannens rotkanaler, eller hvis det har oppstått en infeksjon i tannen på grunn av annen tannskade. Tannbetennelse kan forårsake alvorlig smerte og ubehag, og hvis det ikke behandles, kan det føre til tap av tannen og potensielt spredning av infeksjonen til andre deler av munnen eller kroppen.

Rotfyllinger utføres vanligvis i tre trinn.

Først fjerner tannlegen den ødelagte delen av tannen og får tilgang til nerven og rotkanalene. Deretter blir infiserte eller betent vev fjernet med spesialverktøy som kalles roterende filer. Dette sørger for at alle bakterier blir fjernet fra tannen. Når rotkanalene er rengjort, blir de fylt med et materiale kalt guttaperka. Dette materiale er fleksibelt og tett, og det forsegler kanalene for å forhindre at bakterier kommer inn igjen.  Etter at tannen har blitt rotfylt trenger den  en restaurering på toppen enten i form av en fylling eller en krone. Rotfylte tenner kan være svakere og mer utsatt for skader, da de ikke lenger får næring fra nervene og blodårene som tidligere var til stede. Derfor kan en krone være nødvendig for å gi tannen ekstra styrke og beskyttelse. Det er viktig å merke seg at rotfylling kan være en tidskrevende prosedyre og kan kreve flere besøk hos tannlegen. Tannlegen må nøye vurdere tilstanden til tannen og sørge for at rotfylling er den beste behandlingsmetoden. Selv om rotfylling er en effektiv metode for å bevare en tann, kan det være noen risikoer og bivirkninger forbundet med prosedyren. En av de vanligste bivirkningene er midlertidig ømhet eller smerte i området rundt den rotfylte tannen. Dette kan vare i noen dager etter inngrepet, men det kan vanligvis lindres med reseptfrie smertestillende medikamenter. Noen ganger kan det oppstå komplikasjoner etter en rotfylling. For eksempel kan det oppstå en ny infeksjon i tannen, eller det kan være behov for ytterligere behandling dersom en rotkanal ikke er riktig rengjort eller fylt. I slike tilfeller kan det være nødvendig å gjenta rotfyllingsprosedyren eller vurdere andre alternativer. Rotfylling er en viktig tannbehandling som kan hjelpe pasienter med alvorlige tannproblemer. Ved å bevare tannen kan rotfylling gi både funksjonelle og estetiske fordeler for pasienter, samtidig som de unngår ubehagelige symptomer og potensielle komplikasjoner. Hvis du har en skadet tann eller opplever smerte og ubehag, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig for å vurdere om en rotfylling er nødvendig. Tannlegen din kan veilede deg gjennom prosessen og sørge for at du får den mest hensiktsmessige og effektive behandlingen for dine behov. ◦