Tannkroner

Hvis du har brukket en bit av tannen din, eller tannen din er skadet etter tidligere behandling, kan en porselenskrone være løsningen.

 • Hensikt

  Beskyttelse av utsatte tenner

 • Resultat

  Kronebehandlet og forsterket tann

 • Varighet

  Permanent løsning

 • Antall besøk

  2 – 4 besøk på tannklinikken

Hva er tannkroner?

En porselenskrone er et skall eller hette som plasseres over restene av en eksisterende tann for å styrke den og forhindre at den brekker. Kronen er en vakker og sterk løsning som varer i mange år.

Lokalbedøvelse – også kalt lokalanalgesi – er en væske som injiseres i et lokalt og definert område for å oppnå smertelindring. Væsken injiseres fra en nål under slimhinnen i munnen og skaper deretter et midlertidig tap av følelse og smerte i det definerte området. Det er dermed mulig å oppnå smerte lindret tannbehandling ved bruk av lokalbedøvelse.

I dag lages kroner enten i porselen eller i metall, men i porselen vil du oppnå det mest naturlige og flotteste resultatet.

Det kan imidlertid være situasjoner der den beste løsningen vil være å bruke en metallkrone eller en kombinasjon av metall og porselen.

Dette gjelder jekslene, hvor vi anbefaler en kombinasjon av begge materialene.

Hvis en tann er utsatt, er det nødvendig å rette opp skaden. For hvis du ikke behandler den ødelagte tannen, kan det føre til ytterligere skade på omkringliggende tenner og tannkjøtt.

Skaden kan for eksempel gjenopprettes med en porselenskrone. Porselenskronen er en kunstig restaurering av den skadede tannen. Kronen legges oppå den eksisterende tannen slik at den omslutter tannen.

Hver enkelt porselenskrone tilpasses den enkelte pasient og støpes for å passe til eksisterende tenner.

Porselenskronen fremstår i hvitt porselen, og det er mulig å få den i en nyanse som matcher dine naturlige tenner.

Det er derfor vanskelig å skille mellom en krone og dine naturlige tenner. Kronen er fast sementert og vil føles som en naturlig tann etter kort tid.

Porselenskroner kan lages på et underlag av metall (denne typen kalles en metallkeramisk krone) eller i rent porselen. Sistnevnte kalles helkeramiske porselenskroner.

Under konsultasjonen informerer vi deg gjerne om forskjellen på porselenskronene og gir råd om hvilken krone som vil være den beste i akkurat ditt tilfelle.

I dagene etter en behandling kan du oppleve lette, forbigående smerter i området der inngrepet er gjort. Hvis smertene er vedvarende eller økende, kontakt tannlegen din.

Etter rotbehandling er tannen svekket. Dette kan imidlertid avhjelpes ved å få den rotbehandlede tannen påsatt en krone. På denne måten er tannen beskyttet.

En porselenskrone kan være nødvendig i flere forskjellige situasjoner.

En porselenskrone kan være nødvendig hvis:

Hvis roten av tannen er frisk og det ikke er noe annet galt med tannen, kan en tannlege ganske enkelt plassere en porselenskrone oppå den skadede tannen.

Mangler tannroten derimot, er det nødvendig å etablere en bro mellom de omkringliggende tennene, hvor disse fungerer som søyler for den skadede tannen. En bro består av flere porselenskroner som er skjøtet sammen.

Mangler du en eller flere tenner, kan du få satt inn en bro som erstatning.

En tannbro er sementert på en eller flere tenner på hver side av de manglende tennene.

Når tannlegen har sementert broen, er den fikset og kan ikke fjernes.

Vi er klare til å hjelpe deg
Bestill time

Hos AB Tannlegesenter står vi klare til å svare på din henvendelse.

Tannlegen forteller
deg om mulighetene
hos oss

Topp moderne utstyr

Porselenskroner og broer – trinn for trinn:

Ønsker du at vi kontakter deg?

Fyll ut skjemaet – så ringer vi deg innen 24 timer på hverdager.
Vi bruker å ringe mellom 8 – 15