Tanntrekking

Bør tannen din trekkes ut? Finn ut her hvordan en tanntrekking foregår – og hva du må være spesielt oppmerksom på.

Trekking av tenner

Tennene skal som regel vare hele livet, likevel kan det være flere årsaker til at en tann må trekkes. Ved dype hull eller omfattende skade, der det ikke er mulig å redde tannen, bør tannen trekkes.

En tanntrekking eller fjerning av en tann forekommer i tilfeller hvor tannen ikke lar seg redde eller hvor det medfører ubehag for pasienten. Dette kan for eksempel være i forbindelse med periodontal sykdom, plassmangel, eller om du har hatt en tannabscess.

En tanntrekking foregår under lokalbedøvelse, slik at du føler minst mulig under prosedyren. Her har du også muligheten til å velge bedøvelse eller full narkose dersom du lider av tannlegeskrekk.

Etter fjerning av tannen din vil det være et hull i kjeven som vil gro i løpet av noen måneder.

Hva kan jeg forvente etter en tanntrekking?

Når du får fjernet en tann, utfører vi et lite inngrep – og i noen tilfeller en mindre operasjon. Det er ekstremt viktig at du tar vare på såret som kommer etterpå.

Mens lokalbedøvelsen virker, kan du bite deg i leppen eller tungen.

Vi anbefaler derfor at du venter med å spise til narkosen er helt utslitt og du har berøringssansen tilbake på siden der inngrepet ble utført.

Mens bedøvelsen virker vil du ikke kunne kjenne smerte, men du må regne med at det kommer etterpå.

  • Fysisk aktivitet øker blodtrykket. Du bør derfor unngå fysisk aktivitet den første dagen etter tanntrekking.
  • Å pusse tennene og god munnhygiene er avgjørende for å forhindre at du får en infeksjon. Du må imidlertid ikke børste direkte på såret de første dagene etter inngrepet.
  • Du må ikke skylle munnen den første dagen etter ingrepet, da såret må hvile. De påfølgende dagene kan du skylle munnen med klorheksidin 0,1 %, da dette reduserer risikoen for infeksjon.
  • Du bør unngå røyking da det stopper opp sårlindringen. Hvis du ikke kan hjelpe, anbefaler vi at du venter minst to timer etter operasjonen med å røyke.

Det er helt normalt at det første dagen vil sive litt blod fra såret. Det kan se verre ut enn det er fordi blodet blander seg med spyttet ditt. Hvis det er snakk om regelmessige blødninger, anbefaler vi at du bruker en gasbindrull til kompress, som du får utdelt av tannlegen, og legger den rett på såret (men ikke ned i såret). Bit deretter sammen slik at krøllen trykker mot kant.

Vi er klare til å hjelpe deg
Bestill time

Hos AB Tannlegesenter står vi klare til å svare på din henvendelse.

Ønsker du at vi kontakter deg?

Fyll ut skjemaet – så ringer vi deg innen 24 timer på hverdager.
Vi bruker å ringe mellom 8 – 15