Tannverk kan komme plutselig og det er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt. Du bør derfor lytte til smertene dine og gå til tannlegen..
Det kan være flere årsaker til tannverk, men den hyppigste årsaken til tannverk er et ubehandlet hulrom i en tann. Derfor er den beste forebyggingen mot tann- og tannkjøttsmerter god munnhygiene – og regelmessige tannkontroller hos tannlegen din.
Har du akutt tannpine og trenger en rask tannlegetime, kontakt oss på AB tannlegesenter i Loddefjord i Bergen
Hos AB Tannlegesenter står vi klare til å svare på din henvendelse.
Et overfladisk hull i en tann i det ytterste laget av tannen (emaljen) gir sjelden symptomer, men så snart bakteriene har funnet veien inn i neste lag (dentinet), som inneholder små kanaler inn til nerven, er det stor risiko for at det kan oppstå tannpine.
Det er ingen sammenheng mellom størrelsen på hullet og graden av smerte. Et hull i en tann kan gå helt til tann nerven, uten at det er tegn til symptomer underveis.
Ved den vanlige tannkontrollen hos Tannlege Atle Breistein og Tannlege Rasmus Thaning undersøkes tennene nøyaktig for å oppdage og forhindre en slik utvikling i tide. Dersom et hull ikke oppdages i tide, kan det i tillegg til tannsmerter også være en risiko for at tannen får rot infeksjon og derfor må gjennom en rotbehandling. Det er imidlertid noe som kan unngås hvis du griper inn i tide.
Når bakteriene har funnet veien helt til tannens nerve, kan det oppstå betennelser i og rundt tannroten, og dette kan være svært smertefullt. Har du betennelse i tannroten (rotspissbetennelse), vil du ofte trenge en sikker tannpinebehandling. I begynnelsen er det normalt å oppleve en gurglende følelse til tider. Dette kalles en kronisk tannrotbetennelse. En kronisk periodontitt kan bli akutt, og da vil smertene bli uutholdelige.
Ved akutt periodontitt kan tannen føles for høy fordi betennelsen i tannroten presser seg. I noen tilfeller kan du til og med oppleve betennelse som kommer ut gjennom tannkjøttet via et lite hull (en fistel). I tilfeller hvor betennelsen ikke finner veien ut gjennom tannkjøttet, er det fare for at det kan oppstå en tannabscess.
For å unngå tannabscess er det viktig å oppsøke tannlege som kan undersøke tannen allerede ved første symptomer og tegn på kronisk rotspissbetennelse.
En tannbyll kan oppstå som følge av et hull i en tann som har ført til rotbetennelse (rotspissbetennelse), men det kan også oppstå ved langvarig bakteriebelegg (plakk) og tannstein som blir liggende langs tannkjøttskanten irriterer tannkjøttet som har utviklet seg til ubehandlet periodontitt.
En tannbyll er en ansamling av betennelse (puss) som oppstår når det ikke er fri drenering for betennelse. Bakterier og betennelser samler seg i en abscess(en smertefull samling av puss, vanligvis forårsaket av en bakteriell infeksjon), som gjør vondt på grunn av det økte trykket som oppstår inne i abscessen. Det er dette trykket som kan føre til at tannen føles for høy.
Periodontitt (tannkjøttsykdom) er en infeksjon som skader tannkjøttet og benet som omgir tennene. Bakterier i munnhulen legger seg langs tannkjøttkanten og mellom tennene dersom de ikke fjernes daglig med tannbørste og tanntråd. Bakterier som ikke fjernes kan gi hull i tennene og i tillegg gi betennelse i tannkjøttet rundt tennene.
Ikke alle opplever smerter fra tenner eller tannkjøtt med gingivitt, men de fleste kan oppleve dårlig smak i munnen eller dårlig ånde. Dette er fordi tannkjøttet reagerer ved å hovne opp. Hovent tannkjøtt blør lettere enn vanlig.
Ved langvarig gingivitt vil det oppstå en liten lomme mellom tann og tannkjøtt, hvor tannstein og bakterier kan sette seg. Når bakterier og tannstein bygger seg opp under tannkjøttet, kalles det periodontitt.
Den beste forebyggingen av gingivitt er god munnhygiene i form av daglig tannbørsting og bruk av tanntråd. I tillegg er det viktig å få fjernet tannstein ved vanlige tannkontroller.
En ubehandlet gingivitt (Bakteriebelegg (plakk) og tannstein som blir liggende langs tannkjøttskanten irriterer tannkjøttet og det kan utvikles en betennelse, en såkalt gingivitt kan utvikle seg til periodontitt). Dersom tannstein og bakterier har lagt seg langs tannkjøttet og fått sitte her lenge, er det fare for at tannkjøttet hovner opp og danner en lomme mellom tann og tannkjøtt. I denne tannkjøttlommen er det oksygenfrie forhold, som gjør at periodontale bakterier kan leve her.
Hvis de periodontale bakteriene beveger seg inn i tannkjøttlommen, vil det underliggende tannbeinet trekke seg vekk fra bakteriene og betennelsen. Når tannbeinet trekker seg tilbake, vil tennene sakte miste festet og dermed løsne med fare for å falle ut.
I tillegg til å skape risiko for å miste tenner, kan en ubehandlet periodontitt også gi opphav til dannelse av en tannabscess. Tannstein og bakterier kan samle seg under tannkjøttet, noe som kan utløse ømhet med fare for å utløse en tannabscess og sterke smerter.
Skal man unngå periodontitt krever det forebygging av tannkjøttbetennelse i form av god munnhygiene og regelmessig fjerning av tannstein for å unngå fare for hovent tannkjøtt.
En tann på vei videre kan forårsake mye smerte. Alle foreldre med små barn vet dette. Som voksen kan frembrudd av visdomstenner forårsake smerte – spesielt i trange forhold. Hvis det ikke er plass til visdomstannen, må den fjernes. Visdomstenner er det tredje og siste settet med store jeksler, som du får i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene. De sitter som de bakerste tennene i munnhulen – en på hver side av over- og underkjeven.
Visdomstenner kan gi problemer hvis de bryter ut i en uheldig vinkel. Noen kan ligge horisontalt eller ha retning mot eller bort fra nabotannen. Andre peker inn mot tungen eller ut mot kinnet. Ofte er det bare plass til at en del av visdomstennene kan komme frem i munnen.
Hvis den delvis frembrutte tannen ikke forårsaker skade, er det ingen grunn for tannlegen til å fjerne den.
Smerter fra tennene er et tegn på at noe er galt. Hvis smerten forsvinner, vil den komme tilbake til den underliggende årsaken til smerten er behandlet. Mange velger å gå med periodiske smerter over lengre tid. Det kan ikke anbefales.
Du bør alltid konsultere tannlegen din for riktig behandling av smerten – selv om den ennå ikke er vedvarende eller uutholdelig. Unngå at tannpinen kommer tilbake – kanskje til og med med økt styrke.
Ta vare på tennene og benytt deg av de jevnlige kontrollene hos tannlegen, slik at problemene oppdages i tide – før du ender opp med vond tannpine
Fyll ut skjemaet – så ringer vi deg innen 24 timer på hverdager.
Vi bruker å ringe mellom 8 – 15